Przypominamy, że 18 lipca ruszy drugi nabór wniosków do projektu HoReCa w ramach programu finansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności (KPO), który ma na celu wsparcie przedsiębiorców w zakresie unowocześnienia lub dywersyfikacji ich działalności.
Termin II naboru:
- Rozpoczęcie: 18 lipca 2024 r.
- Zakończenie: 20 sierpnia 2024 r.
Dla kogo?
Projekt skierowany jest do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z sektora HoReCa, turystyka i kultura prowadzących działalność na terenie województwa śląskiego, opolskiego lub łódzkiego, które:
- odnotowały spadek obrotów co najmniej 30 % w latach 2020 lub 2021- liczony jako spadek sprzedaży towarów lub usług w ujęciu wartościowym (nie uwzględniając innych przychodów niż pochodzące ze sprzedaży towarów lub usług),
- działalność wiodąca przedsiębiorstwa dotyczy sektora HoReCa, turystyka i kultura (zgodnie z listą kodów PKD będącą załącznikiem dokumentacji konkursowej) – działalność potwierdzona w dokumentach rejestrowych na dzień złożenia wniosku oraz na dzień 31/12/2019 r. lub najpóźniej 20/03/2020r.
Na co?
Wsparcie udzielone będzie na realizację przedsięwzięć MSP w celu wzmocnienia odporności przedsiębiorstwa na zmieniającą się sytuację rynkową, podniesienie zdolności adaptacji do zmian rynkowych i zapewnienie możliwości ich dalszego rozwoju i obejmie:
- inwestycje w nowoczesną bazę usługową lub produkcyjną, wytworzenie nowych produktów lub usług w tym z wykorzystaniem nowoczesnych technologii IT, inwestycje związane z zieloną transformacją i ograniczanie wytwarzania odpadów,
- podnoszenie kwalifikacji pracowników,
- usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP,
Składanie wniosków
Wnioski należy składać wyłącznie za pośrednictwem Lokalnego Systemu Informatycznego (LSI).
Szczegółowe informacje oraz dokumentacja dostępne są na stronie: www.horeca-kpo.pl