Szukaj
Close this search box.
Szukaj
Close this search box.
W ramach promocji polskiego mięsa i rodzimych przetworów na Wielkanocnym stole”, w Centrum Prasowym PAP w Warszawie odbyła się konferencja prasowa poświęcona „Aktualnym problemom branży mięsnej”. Gościem konferencji była Ewa Lech, wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W debacie poświęconej obecnej sytuacji branży mięsnej i przetwórczej udział wzięli min: Stanisław Kowalczyk, główny inspektor Jakości Handlu Art. Rolno-Spożywczych, Włodzimierz Skorupski, główny lekarz weterynarii, przedstawiciele branży mięsa wołowego, wieprzowego i Krajowej Rady Drobiarskiej. Pomysłodawcą i inicjatorem cyklu spotkań pod hasłem „Wielkanoc mięsne święta, polska tradycja” jest przedsiębiorca z Poznania Jacek Marcinkowski, kontynuujący tradycje rodzinne w branży mięsnej rozpoczęte jeszcze w okresie przedwojennym.

Ewa Lech odniosła się w swojej wypowiedzi do trwających w resorcie prac nad konsolidacją inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. Temat nie jest nowy, próby konsolidacji podejmowano już kilkakrotnie, jednak dotąd nie udało się planu zrealizować. Wiceminister ma nadzieję, że projekt ustawy powstanie do końca czerwca, a od kolejnego roku nowa inspekcja będzie już działać.
Uczestnicy debaty odnieśli się do sytuacji branży mięsnej w kraju i zasygnalizowali działania, które należałoby podjąć w celu rozwoju tego sektora. Jest to bardzo ważny sektor dla naszej gospodarki, ponieważ produkcja mięsa w Polsce zajmuje pierwsze miejsce w branży rolno-spożywczej. − Jest to 1,5 % PKB, a zatrudnienie w tej branży to około 115 tys. osób. 
Konferencja w PAP była zwieńczeniem cyklu zorganizowanych imprez. Zaczęło się od certyfikowania wędlin wielkopolskich w Poznaniu. Kolejną imprezą była promocja mięsa i wędlin na Rynku w Poznaniu, potem były targi edukacyjne na terenie MTP, na których zachęcano młodzież do nauki zawodu w rzemiośle.
Mięsiwa, wędliny i przetwory mięsne rzemieślniczej produkcji można było podziwiać na pięknie przygotowanym i suto zastawionym stole, a po zakończonej konferencji przystąpiono do degustacji.
Wydarzenie zorganizowali:: Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.
Konferencja odbyła się pod Patronatem Honorowym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie sfinansowano z: Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Więcej informacji : www.zrp.pl

źródło: ZRP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *